Catershoflaan ondergaat blauwgroene metamorfose

De Catershoflaan in Merksem wordt volledig vernieuwd. In opdracht van water-link in samenwerking Aquafin en District Merksem komt er een gescheiden rioleringsstelsel, nieuwe fiets- en voetpaden, waterdoorlatende parkeerstroken, een versmalde rijweg, verkeersplateaus, bomen, plantvakken, fietsenstallingen en een nieuwe verlichting. Dé eyecatcher wordt echter de brede, groene middenberm met infiltratiekom. Stad Antwerpen ontwierp de bovenbouw, studiebureau Witteveen+Bos boog zich over de waterhuishouding en de technische uitwerking van het hele project.

Buurtparticipatie als trekker

Ben Catry, projectleider bij Witteveen+Bos: “Het integreren van blauwgroene oplossingen bij riolerings- en wegenisprojecten is steeds vaker een wens vanuit ecologisch standpunt, maar het effectief uitvoeren blijft een moedige keuze. Een doorgedreven buurtparticipatie kan een belangrijk hefboom zijn om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen.”

“Precies tijdens het participatieproces dat bewoners van de straat bij de ontwerpvorming betrok, ontstond het idee van de middenberm. Op het eerste gezicht niet echt innovatief, want de nieuwe situatie verschilt niet wezenlijk van de huidige. Toch zorgt het verbreden van de middenberm en de voet- en fietspaden voor een totaal nieuwe beleving en dynamiek.”

Duurzame infiltratieoplossingen

Regenwater stroomt via openingen in de borduren naar de middenberm om daar via een infiltratiekom door te sijpelen. Ook de kasseien van de parkeervakken zorgen voor infiltratie. Komt het water bij hevige regenval toch te hoog? Dan stroomt het over naar de regenwaterafvoerleiding die onder de straat ligt, samen met de afvalwaterleidingen.

“Maximale infiltratie van hemelwater en integratie van groen zijn de nieuwe speerpunten.”

De rioleringsbuizen onder de rijweg werden groter gedimensioneerd om de steeds zwaarder wordende buien lokaal te kunnen opvangen. Door op het einde ‘knijpers’ te voorzien wordt het water vertraagd afgevoerd en het stelsel afwaarts ontlast.

Attractief buurtgroen

Ben Catry: “De middenberm wordt een 8 meter brede en 50 centimeter diepe groenzone met infiltratiebekken dat op zijn beurt omgeven wordt door verschillende soorten beplanting. Daarbij worden twee boomtypes voorzien. ‘Dragers’ of bomen met een lange levensduur die op termijn groot worden, zij worden geschrankt aangeplant. En ‘ondersteuners’, kleinere bomen met een minder lange levensduur die willekeurig aangeplant werden. Deze mix zorgt van bij het begin voor een mooi groenbeeld. Op lange termijn blijven enkel de dragers over die tegen dan een fraaie laanstructuur vormen.

Verder worden ook twee pleintjes voorzien met zitbanken, aangepaste verlichting, enkele stapstenen, struiken, een aantal boomstammen en bloemrijke beplanting aan de kruispunten. Dankzij dit alles wordt de hele middenberm een aangename extra groenruimte voor de buurt.”