Gepubliceerd op 18 maart 2024

Handleiding circulaire inkoop geluidschermen

Rijkswaterstaat en ProRail gaan de komende jaren 17.000 nieuwe geluidschermen plaatsen in het kader van het Meerjarenprogramma Geluidsanering. De benodigde materialen en het transport hebben een grote milieu-impact. Het is dan ook zaak om deze tot een minimum te beperken. Dat begint met de inkoop, waarvoor we in opdracht van RWS een handleiding hebben ontworpen.

Rijkswaterstaat heeft de doelstelling om in 2030 circulair te werken. Hierbij spelen hergebruik van bestaande geluidschermen en materialen en het realiseren van geluidschermen met een zo laag mogelijke milieu-impact een belangrijke rol.

Omdat er beperkingen gelden op gebied van inpassing voor het hergebruik van bestaande geluidsschermen, ligt de focus op nieuw te realiseren geluidsschermen. Gezien het grote volume (17.000 panelen/100 kilometer/48.000 ton CO₂-eq) kunnen RWS en ProRail op dit gebied een behoorlijke impact maken.

De vraag is wel: hoe maak je een ambitie werkbaar voor projectteams? Zij moeten immers richting de markt specificeren aan welke voorwaarden deze duurzame geluidschermen moeten voldoen. Daarvoor hebben we een handleiding ontwikkeld waarmee zij in de contractvoorbereidingsfase kunnen sturen op drie criteria: MKI (milieukostenindicator), losmaakbaarheid en materiaalkeuze.

Bij het bepalen van de inkoopstrategie is gekozen om MKI en materiaalkeuze op te nemen als gunningscriteria en losmaakbaarheid in de technische eisen te borgen. De reden hiervoor is dat MKI en losmaakbaarheid op gespannen voet met elkaar staan. Een betere losmaakbaarheid leidt immers vaak tot meer materiaalgebruik en dus een hogere MKI.