Gepubliceerd op 22 maart 2024

Liefde tussen zee en gebouw heruitgevonden aan de Belgische kust

Vandaag wordt een opmerkelijk evenementengebouw geopend in Middelkerke: Silt. Dit gebouw is op meerdere manieren een verrijking voor de Belgische kust, zowel op het gebied van aantrekkelijkheid als integriteit. Met een diepe liefde voor de zee en duinen combineert deze nieuwe blikvanger kustversterking, levenskwaliteit en duurzaamheid.

Focus van het project voor Witteveen+Bos zit in één van de fundamenten van het gebouw, de zeewering. Het is een mooie Belgisch-Nederlandse samenwerking waarin er vertrouwd werd op elkaars expertise. Zo heeft de Belgische afdeling Coasts, Rivers and Cities samengewerkt met de kennis en ervaringen van Maarten Jansen en Bert van den Berg (afdeling Delta’s, Kusten en Rivieren).

Het verhaal rond de zeewering en de betrekking van Witteveen+Bos start wanneer we gecontacteerd werden door het bouwteam Nautilus, vanwege onze sterke waterbouwkundige expertise en unieke kennis op gebied van kustmorfologie en hydrodynamica. Het casino zelf ligt voor de veiligheidslijn, als uitbouw van zeewering op het strand. Een uitzonderlijke situatie die extra aandacht vraagt op vlak van kustverdediging en integratie in het landschap. Het ontwerp van de zeewering was nodig om de veiligheid tegen extreme weersomstandigheden te waarborgen.

Het projectteam onderzocht nauwgezet de impact van de zee op het strand en de werking van de golven op de zeewering. Tijdens het ontwerp werd geopteerd voor vloeiende lijnen om de impact van stormen te beperken. Daarnaast waren we ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de tijdelijke zeewering tijdens de bouwwerken. Veiligheid werd daarbij ten allen tijde gegarandeerd.

Zeewering in cijfers
  • +/- 3.000 m² stempelbeton
  • 153 keermuren
  • 4.500 m² promenade en stormmuren

Meer informatie?

Sofie Depauw

PMC-leider Coasts, Rivers and Cities