Afbeeldingen: CyBe +
Theo Salet demonstreert het betonprinten aan minister Blok +

3D-betonprinten

Witteveen+Bos is koploper bij de implementatie van 3D-betonprinten in de bouwsector en een pionier in het ontwerpen van 3D-geprinte constructies. Witteveen+Bos werkt sinds 2013 aan 3D-betonprinten en is partner in het grootste 3D-betonprintontwikkelingsproject ter wereld, het onderzoek naar 3D-betonprinten aan de TU Eindhoven. Prof.dr.ir. Theo Salet, ook werkzaam bij Witteveen+Bos, is hoofd van het onderzoeksprogramma naar 3D-betonprinten van de TU/e.

Onze ontwerp- en bouwprojecten:

+ Ontwerp en engineering van 3D-betongeprinte fietsbrug in Gemert

Bij het project ‘Noord-Om’ (een nieuwe randweg) in Gemert wordt als wereldprimeur een 3D-betongeprinte fietsbrug geplaatst. Witteveen+Bos heeft het constructieve ontwerp en de engineering van de brug verzorgd. De toepassing van voorgespannen 3D-geprinte betonnen elementen is uniek en onder leiding van Witteveen+Bos experimenteel beproefd.

+ Partner in onderzoeksprogramma 3D-betonprinten aan de Technische Universiteit Eindhoven

Witteveen+Bos is partner in het onderzoeksprogramma naar 3D-betonprinten aan de TU/e. De TU/e voert high-end onderzoek uit naar 3D-betonprinten in de bouw. Als partner heeft Witteveen+Bos een actieve rol bij het definiëren van het onderzoeksprogramma en werken we nauw samen met andere voorlopers in de 3D-betonprintindustrie.

+ Ontwerp en engineering van het R&Drone-laboratorium in Dubai

Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) heeft een laboratorium voor drones laten bouwen in Dubai. Het R&Drone-laboratoriumgebouw is gebouwd door toepassen van 3D-betonprinttechnologie. Witteveen+Bos heeft het ontwerp en de engineering van het 3D-geprinte beton verzorgd. Ondanks het ontbreken van normen voor 3D-geprinte betonconstructies, kon Witteveen+Bos aantonen dat de constructie veilig is waardoor alle benodigde bouwvergunningen werden verkregen. Het R&Drone-laboratorium is het eerste utiliteitsgebouw dat op locatie is geprint door 3D-betonprinten.

+ Ontwikkeling van een 3D-betonprintlab in Dubai met innovatieve aannemer Dubox

Op de eerste Global Manufacturing and Industrialisation Summit van 27 tot 30 maart 2017 in Abu Dhabi werd een live demonstratie van 3D-betonprinten uitgevoerd. Witteveen+Bos ontwikkelde het mobiele 3D-betonprintlaboratorium voor prefab-leverancier Dubox (Dubai) en ontwierp en vervaardigde de verschillende voorwerpen die tijdens de Summit werden geprint.

+ Ontwerp en engineering van een 3D-betongeprinte studio in Nyborg (Denemarken)

De 3D-geprinte studio in Nyborg (Denemarken) is het eerste project waar geïsoleerde en voorgespannen 3D-geprinte sandwichelementen met horizontale wapening toegepast worden. Witteveen+Bos is verantwoordelijk voor het ontwerp en de engineering van het gebouw tijdens het volledige proces.

+ Ontwerp en engineering van conferentiegebouw 'de Vergaderfabriek' in Teuge

'De Vergaderfabriek' is een congresgebouw dat wordt gerealiseerd met de 3D-betonprinttechniek in Teuge, Nederland. Witteveen+Bos verzorgt het ontwerp en de engineering. Door toepassing van de revolutionaire en duurzame bouwmethode met 3D-betonprinten kan de CO2-uitstoot met 40 % worden verminderd en kan het bouwafval met 70 % worden verlaagd in vergelijking met conventionele bouwmethoden.