1 2 3 4
Beelden

Oosterweelverbinding

In Antwerpen wordt gewerkt aan een van de grootste Europese infrastructuurprojecten van dit moment: de Oosterweelverbinding.  De Oosterweelverbinding betreft het sluiten van de Ring om Antwerpen en het verbeteren van de doorstroming en inpassing van de bestaande Ring. Het is een belangrijk onderdeel van het Masterplan 2020, dat onder meer voorziet in bijkomende weginfrastructuur, openbaar vervoerprojecten, extra fietspaden en watergebonden infrastructuurwerken.

Witteveen+Bos en Sweco (voorheen Grontmij) hebben zich hiervoor verenigd in THV ATLAS*. In opdracht van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) werden eerder al studies gedaan naar de realisatie van de Oosterweelverbinding Rechteroever. In juni 2015 kwam daar de opdracht voor de Linkeroever bij. Door de combinatie van beide opdrachten ligt nu de volledige studie van de sluiting van de Antwerpse Ring bij de beide bureaus. De goede samenwerking die ontstaan is bij onder andere de deelprojecten van de Oosterweelverbinding op Rechteroever, wordt hiermee voortgezet.

De totale opdracht omvat drie deelopdrachten die bijdragen aan het sluiten van de Antwerpse Ring (R1):

  • De realisatie van de infrastructuurprojecten op Linkeroever. Deze omvatten onder meer de aanpassing van de noordelijke knoop (E34/R1), de zuidelijke knoop (E17/R1), op- en afrittencomplexen en delen van het onderliggende wegennet
  • Een nieuwe Scheldetunnel, die als afgezonken tunnel zal worden gebouwd. De tunnel zal zo'n 1,8 kilometer lang zijn, met drie rijstroken in elke richting, en een aparte koker voor fietsers en voetgangers
  • Inrichting van een bouwdok in Zeebrugge, waar de afzonderlijke tunnelelementen geprefabriceerd worden. Daarna zullen deze naar Antwerpen gesleept worden om op de bouwplaats afgezonken te worden.

‘Je kunt je voorstellen dat de impact van het totale project groot is. Aan ons de taak om deze problemen op te lossen, zodat iedereen straks met plezier langs de stad rijdt’, aldus Joop van de Velde, projectmanager van het deelproject Linkeroever en Scheldetunnel.

 

+ lees het interview met Joop van de Velde en Jantien Geerling, die beiden werken aan dit project.

 

* THV ATLAS (Tijdelijke Handelsvennootschap AfzinkTunnel Linkeroever Antwerpen Studiebureau) is een joint venture van Witteveen+Bos en Sweco, naar Belgisch recht opgezet.